Senaste inläggen
Har kvar lite hemmagjord vaniljglass i frysen. Då blir det efterrätt ikväll!
Jordgubbskrona fylld med vaniljglass serverat tillsammans med creme brulee och krossade kex
6-8 personer
Äggulor - 5 stycken
Strösocker - 60 gram (3/4 dl)
Mjölk - 1,75 dl
Vispgrädde - 3,75 dl
Vaniljstång - 1
Rörsocker - 1/2 dl
Från i torsdags tills idag har jag förberett till tusen. Dags för bästa vännerna hem på middag. Men mitt i allt blev vi sjuka... Därför fick vi äta maten ensamna dagen efter. Såhär skulle det sett ut i alla fall.
Sotad lax med frusen avokadoglass, dill vinigrett
2 mosade avokado
2 msk citronsaft och skal
salt, peppar och lite socker
2 dl vispad grädde
Blanda allt och frys in.
500 g lax
3 msk råsocker
0,5 msk chilipeppar
2 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
Sätt ugnen på 100 grader.
Rensa och skär laxen i lämpliga portions storlekar. Blanda ihop kryddorna och gnid in i laxen. Sota laxen i en torr stekpanna ca. 1 minut på varje sida. In i ugnen och gör klart tills termometern visar 50 grader.
Olja
Citronsaft och skal
Vinäger
Socker, salt, peppar
Dill
Mixa ihop och smaka av.
Servera med lite grönsaker och avokadoglassen och dill vinigrett.
Rostad kyckling i citron- och persiljebuljong
600 g kycklingfilé
200 g palsternacka
100 g persiljerot
300 g morötter
300 g mandelpotatis
Smör, salt och peppar
7 dl vatten
4 msk kyckling buljong
2 vitlöksklyftor
1 citron saft och skal
150 g bladpersilja
Sätt ugnen på 125 grader.
Salta och peppra kycklnigen, stek i smör. Efterstek i ugnen till 68 grader.
Skala morot, persiljerot och palsternacka. Tonera i mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten tills dem är al dente. Tag upp grönsakerna och koka potatisen i samma vatten.
Koka ihop vatten, fond, vitlök och citronsaft tills 3/4 återstår. Låt svalna.
Kör persiljan i matberedare. Späd med buljongen. Sila sedan tillbaka buljongen genom fin sil i kastrullen igen. Värm lätt före servering.
Lägg grönsakerna i botten på en skål. Lägg fint skurna bitar kyckling över och toppa med buljongen. Strö rivet citronskal över.
Hemmagjord vaniljglass med egen chokladsås, jordgubbar och kex
(Glassrecept ifrån Jan Hedh)
2 gelantinblad
2 vaniljstänger
500 g mjölk
500 g vispgrädde
50 honung eller glukos
240 g äggula
250 g socker
Blötlägg gelantinbladen i kallt vatten.
Dela vaniljstången och lägg i kastrull med grädde, mjölk och honung eller glykos.
Sjud upp blandningen.
Vispa äggulor och socker luftigt. Vänd sedan ner det i gen varma vätskan. Vär mu upp under ständig omrörning till 85 grader. Inte över! Vätskan ska börja tjockna lite. Lägg i gelantinbladen och rör.
Sila smeten genom finmaskig sil.
Kyl ner smeten snabbt. Täck med plastfilm och låt stå i kylen och svälla till dagen efter.
Dagen efter:
Mixa glass smeten ordentligt för att få den smidigare. Frys nu in din glassmet i glassmaskin eller frysen.
Stansa ut små smörgåsråns. Doppas ev. i smält choklad och pudra över strössel.
Egen chokladsås
1 ½ msk smör
2 ¼ kakao
1 tsk vaniljsocker
1 ½ msk sirap
4 ½ msk socker
1 ½ dl grädde
Smält smöret och rör i kakaon. Tillsätt resten och koka ihop. Späd ev. med lite vatten om såsen blir för tjock.
Servera glassen med kex, frukt och chokladsås!
Mjuk Äpplekaka
4 st. Ägg
3 dl. Strösocker
1,5 dl Margarin flytande
4 dl. Vetemjöl
1,5 tsk Bakpulver
2 msk Vaniljsocker
2-3 st. Äpplen i klyftor
Kanel efter smak
Skala och klyfta äpplena, blanda dem i kanel.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker luftigt.
Blanda i flytande margarin, vetemjöl och bakpulver.
Täck en långpanna med bakplåtspapper häll på smeten.
Lägg på äpple klyftorna.
Sätt in i ugn på 185 grader ca 30-35 min.
Mannen min borta ikväll. Dags att äta en av mina favoriter som han inte uppskattar lika mycket.. Tänk vad ens barndom har inverkan på ens matuppskattning.
I mitt barndomshem har vi varit fantastiskt bortskämda med underbar husmanskost och även festrätter innehållande svensk oxfile ifrån slaktaren och hummer, rödtunga ja allt som jag tycker är exklusivt idag men inte förstod eller uppskattare då.
Medans min man har växt upp på mamma scans köttbullar och överkokta makaroner. Det märks idag då jag fortfarande kämpar med att införa en bra matkultur i familjen. Mina barn skall absolut inte växa upp som sin pappa, så mycket vet jag i alla fall!
Även om dem inte äter allt, erbjuds dem i alla fall bra mat! Oftast skall väl tilläggas...
800 g färs
1 st vitkålshuvud
1 st gul lök smör till stekning
1 st kokt kall potatis eller motsvarande mängd mos
2 dl mjölk
1 dl ströbröd
2 st ägg
4 msk soja
2 msk ljus sirap
2 msk konc. Kalvfond
2 msk smält smör
1 msk farinsocker
Salt, peppar
6 dl skysås
2 st lagerblad
10 st svartpepparkorn
Skär ut stocken ur kålhuvudet och förväll det i lättsaltat vatten cirka 15 minuter.
Ta upp kålhuvudet med en hålslev och lossa försiktigt fina blad.
Skär bort de hårda mittnerverna och lägg dem åt sidan så länge.
Lägg upp bladen på en skärbräda.
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och finhacka löken, finhacka kålresterna.
Fräs gyllenbrunt i lite smör.
Mosa potatisen med en gaffel.
Blanda mjölken och ströbrödet med potatismoset och den frästa lök- och kålblandningen.
Låt stå och svälla cirka 10 minuter.
Blanda smeten med färsen, äggen, sojan, sirapen och kalvfonden.
Salta och peppra.
Rör om hastigt till en smidig smet.
Provstek eventuellt en liten klick for att smaka av kryddningen.
Klicka ut smeten på kålbladen, rulla ihop dem till fina, täta dolmar och lägg dem i en smord, ugnssäker form.
Pensla med smör, peppra och pudra över en nypa salt samt farinsockret.
Grädda i mitten av ugnen cirka 30 minuter tills de fått fin färg runtom.
Tillsätt därefter skysåsen och kryddorna.
Sänk värmen till 150 grader.
Bräsera ytterligare i 30–40 minuter och ös flitigt med skyn.
Servera och njut!
Jag serverade med kokt potatis, gräddsky och hemrårörda lingon.
Här kommer världens bästa recept på chokladfondant!!
Chokladfondant
I mitten ska de vara krämiga och inte genomgräddade. Låt gärna chokladsmeten stå i formarna i kyl en dag i förväg. Du kan låta dem stå upp till 2–3 dagar i kyl innan du gräddar dem.
50 g smör
200 g mörk choklad
3 st äggulor + 3 äggvitor
4 msk strösocker
Smörj 6 cocotteformar väl. Du kan också använda engångsformar av aluminumfolie men då blir det fler än 6 stycken och gräddningstiden blir kortare.
Smält smöret, ta från vämen och tillsätt sedan chokladen i bitar. Rör tills chokladen smält. Vispa samman äggulorna med en gaffel och tillsätt dem.
Vispa äggvitorna till skum. Tillsätt sockret lite i taget och vispa till en fast maräng.
Blanda ner lite i chokladsmeten. Vänd sedan försiktigt ner resten av äggvitan med stora luftiga tag. Fördela smeten i formarna. Täck och ställ i kyl några timmar eller längre. Det går också att grädda direkt.
Sätt ugnen på 200 grader. Ställ in formarna på galler längst ner när ugnen är varm. Grädda 8–12 minuter tills smeten rest sig och känns lite fast på ytan. Tiden beror på formarna och hur kalla de är från början. Servera genast med en klick vaniljglass eller kall lättvispad grädde.
Vill du stjälpa upp dem kan du klippa till remsor av bakplåtspapper, lägg dem i botten på formarna och låt ändarna hänga över kanten. Smörj även papperet och mjöla med vetemjöl.
Pasta Carbonara a´la Linda
Spagetti
Rökt sidfläsk eller bacon
Gul lök
Grädde
Salt och peppar
Vinäger
Ägg
Salt
Koka spagetti.
Stek bacon eller sidfäks hårt och knaprigt. Häll över grädde och brynt lök.
Knäck ägg i såsen och smaka av med kryddor.
Knäck ett ägg i en kopp med lite vinäger.
Häll ägget i saltat sjudande vatten och poschera ägget.
Rör ihop spagetti med såsen och toppa med pocgerat ägg.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
||||||
5 |
6 |
7 |
8 | 9 |
10 |
11 |
|||
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
|||
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
|||
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
||||
|