Senaste inläggen
Jag är barnsligt förtjust i pannkakor! Så idag får det bli lite pannkakor! Jag vet även att i frysen finns det kvar lite hemmagjord vaniljglass som kommer bli ljuvligt att servera till!
Pannkaksreceptet är ursprungligen mitt med lite modefikation av min syster som nu har det ultimata pannkaksreceptet om ni frågar oss!
Här kommer recept på världens godaste pannkakor!
3,1 dl mjöl
2 krm salt
2 dl socker
4 tsk vaniljsocker
7 dl mjölk
4 st ägg
Lägg alla torra ingredienser i en bunke.
Häll i lite av mjölken och vispa klumpfritt med elvisp.
Tillsätt resten av mjölken.
Stek nu pannkakorna i lite smör och servera med favorit tillbehören!
En otroligt vacker kokbok är Roy Fares senaste - United states of cakes!
Ja efter att ha gluttat i den boken kan man inte annat än att bli baksugen!!
Måste testa något och det är NU! Efter att ha rotat i skåpen och kylen har jag hemma alla ingredienser till
COCONUT CUPCAKE, så det får det bli.
1 1/4 dl 3% mjölk
1 tsk vitvinsvinäger
3 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
1/2 tsk salt
1/2 tsk bakpulver
1/4 tsk bikarbonat
170 g rumsvarmt smör
2 dl socker
3 ägg
200 g riven kokos
300 g naturell färskost
50 g rumsvarmt smör
4 dl florsocker
1 msk vanlijsocker
(ev. 2 malibu likör)
100 g riven kokos att strö över
Sätt ugen på 160 grader varmluft.
Vispa smör och socker pösigt. Blanda ner ett ägg i taget i smörblandningen.
Sikta ihop alla övriga torra ingredienser och häll i varvat med mjölk och vinäger blandning.
Tillsätt kokosen och rör ut.
Fyll formar 3/4. In i ugnen ca. 20 min.
Låt svalan helt.
Vispa smör och ost pösigt.
Tillsätt resten och vispa till fluffig frosting.
Spritsa på en boll på varje muffins och strö över kokos.
Har länge funderat på att testa att göra sufflé. Sagt och gjort idag var det dags!
Ville testa lite olika så det blev en hallon och en choklad. Åh vad gott det var! Kommer göras fler gånger vill jag lova!
Sufflé
100 g frysta, tinade hallon eller annan frukt eller smält choklad
1 1/2 msk vatten
1 1/2 msk hallonlikör eller annan likör eller juice el. likande
2 msk strösocker
1 msk potatismjöl
1 msk vatten
5 äggvitor
Ev. lättvispad grädde eller glass till servering
Obs: Servera sufflén genast - annars är det risk att den sjunker ihop.
Pasta, lite räkor och kräftstjärtar, diverse grönsaker är vad som finns i kylen idag.
Jag kokade upp lite skaldjursfond ifrån mitt räk- och kräftskals avkok med grädde, tomatpure, vitt vin och kryddor. Den basen blev bra.
Kokade upp spagetti, rensade sockerärtor och lök.
Bräserade lök och sockerärtorna. I med räkor och kräftstjärtar och på med såsen. Till sist blandade jag i spagettin och serverade! Var fantastiskt gott! Viktigt att skaldjuren inte ligger i värmen förlänge då dem blir sega.
Har en längre tid velat testa pulled pork. Men impulsiv som jag är kommer jag på det i senaste lagt med tanke på tiden det tar att göra.
Men idag kom maken hem med en fläskytterfile han tyckte jag kunde göra något med. den var liten och lagom för att testa pulled pork.
Ett härligt bröd, en fräsch dressing och en ljuvlig sallad blev det till min pulled pork.
Sagt och gjort... Såhär blev det:
Här kommer receptet på Pulled pork:
Pulled pork
1 1/2 kilo fläskkött
5 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 1/2 msk paprikapulver
2 msk farinsocker
2 msk stötta örtkryddor
1 msk flingsalt
1 1/2 tsk cayennepeppar
2 dl ketchup 1/2 dl äppelcidervinäger
1/2 dl farinsocker
1 msk worcestersås
1/2 tsk tabasco
1/2 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
Stick i köttet med en gaffel (för att kryddorna ska kunna ta sig in).
Skala och finhacka vitlöken och gula löken. Blanda med paprikapulver, farinsocker, örtkryddor, flingsalt och cayennepeppar och gnid in köttet. Lägg i en ugnssäker form. Täck med plast. Låt stå ca 12 timmar i kylen.
Sätt ugnen på 125 grader. Ta bort plasten från köttet och ställ det mitt i ugnen. Låt stå ca 8 timmar.
Blanda alla ingredienser till såsen i en kastrull och låt den koka upp. Låt koka ca 3 min och låt sedan såsen kallna.
Pensla köttet 3–4 gånger med såsen när ca 1 timme återstår av tillagningstiden. Ta ut och riv köttet i bitar med gafflar.
Min moster och hennes man kommer på middag och dem är liksom mig - FOODLOVERS! Härligt! Då är det alltid kul att lägga till några extra minuter på maten!
Förrätten har jag lagt ut receptet¨på tidigare - Mauds skaldjurssoppa med parmesanbakad ostpinne av smördeg.
Men istället för räkor och lax i soppan serverades nu istället med en pilgrimsmussla toppad med räka.
Blev en sjyst uppläggning så jag presenterar en bild på rätten.
Som varmrätt serverade jag även här en ifrån bloggen tidigare känd rätt - mjölkpocherad torskrygg.
Vid detta tillfälle såg tallriken ut enligt följande
Till dessert serverades en cremé bruleé tillsammans med hallonsås, färska hallon och blåbär tillsammans med en hemmagjord vaniljglass.
Receptet kommer nedan.
Creme bruleé
3 1/2 dl grädde
1/2 dl mjölk
1 1/2 socker
6 st. äggulor
1 vaniljstång eller ½ msk vaniljsocker
socker till karamelliseringen
Blanda äggulor, grädde, mjölk och socker i en bunke. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna. Blanda i frön i ägg- och gräddblandningen. Sätt ugnen på 90 grader. Häll upp smeten i bra portionsformar. Grädda mitt i ugnen tills smeten stelnar. Eller så höjer du värmen till 150 grader och tillreder formarna med vatten runt sig ugnspannan.
Smeten är klar när du kan sticka en liten kniv i och den är ”pyttelite” kletig. Smeten ska då ha stannat till och inte ”dallra”. Låt formarna kallna och ställ i kyl fram till servering. Precis innan servering strö lite vanligt socker över formarna. Sockret ska precis täcka formarna, ca 1 msk per form.
Bränn försiktigt av med brännare så att sockret blir knäckigt men inte bränner.
Hallonsås
Koka upp 3 dl hallon tillsammans med 2 msk socker.
Sila bort alla hallonfrön och värm upp igen precis under kokpunkt.
Red av med vatten blandat med potatismjöl till önskad konsistens.
Vaniljglass
5 dl. Vispgrädde
5 dl. Standardmjölk
2 st. Vaniljstång
12 st. Äggulor
2 msk Honung (flytande) el. glukos
2, 4 dl Strösocker
2 st. Gelatinblad
Lägg gelatinblad i kallt vatten minst 5 minuter.
Skär vaniljstång på längden. Skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg även med stången i kastrullen. Tillsätt grädde, mjölk och honung (eller glukos).
Vispa äggulor och socker vitt och pösigt. Värm gräddblandningen och vispa ner äggsmeten. Vispa tills smeten tjocknat. OBS! Smeten får ej koka.
Ta av från plattan när smeten nästan kokat. Ta ur vaniljstången.
Tillsätt gelatinblad och vispa tills den smält. Vispa ner eventuella smaksättare.
Häll upp i en bunke och kyl smeten snabbt genom att ställa bunken i kallt vattenbad.
Kör smeten i en glassmaskin 30-45 minuter. Servera direkt eller ställ i frys.
Utan glassmaskin: Häll smeten i en bunke och ställ i frysen. Rör om smeten några gånger under infrysningen, tills massan har fått fast konsistens. Frystid 3-4 timmar.
Worth waiting for!
Middag till familjen får bli något enkelt. Finne ett paket med winerkorv i kylen men inte så mycket mer. När jag inte är hemma blir det gärna korv och makaroner. Inget fel med det, jag gillar det skarpt! Men med denna meny tänkte jag piffa till det lite eftersom det är en rätt tråkig rätt egentligen.
Det fick bli en kryssad winerkorv med oststuvade makaroner och en härlig lök och bönsallad till.
Koka makaronerna i mjölk tillsammans med riven ost och kryddor efter behag.
Skär korven i kryss och stek korven varsamt.
Då vi hade kvar lite picklad rödlök fick det bli början till en sallad. I rödlöken tillsatte jag en förpackning med blandade bönor, ruccola, persilja, olja, salt, peppar och lite vitlök.
Smaklig spis!
Kom hem ifrån affären med 500 g köttfärs. Jag använder alltid nötfärs av olika anledningar. Jag anser inte att det blir torrt som många kan tycka. Det är en bättre smak på nötfärs än blandfärs.
Men hur som helst - vad skall det bli av det idag?
Köttfärs är en underbar och mångsidig matvara! Tänk, tänk, tänk!
Jo det var väldigt länge sedan vi hade köttfärslimpa! Det får det givetvis bli! Alla i familjen blir nöjda och glada. Det är ju alltid en bonus när inte någon av barnen rynkar på näsan..
Menyn blev:
Baconbakade nötlimpa, kokt potatis, hemrörda lingon, picklad rödlök serverat med en timjan gräddsås.
Köttfärslimpa
500 g färs
1 gul lök, finhackad
2 msk kalvfond
1 ägg
½ dl grädde
salt och peppar
1 pkt bacon
Picklad rödlök
1 st. rödlök i skivor
1 del ättika
2 delar socker
2-3 delar vatten beroende på hur syrligt du vill ha det
Kokt potatis
Hemrörda lingon
1 dl lingon
1 msk strösocker
Sås
1 ½ dl grädde
1 dl vatten
1 msk kalvfond
1 nypa strösocker
1 msk smör
1 tsk timjan torkad el. 1 msk färsk
Salt och peppar efter smak
Toppredning av vetemjöl och vatten
Tag fram en avlång brödform och klä insidan med baconskivor.
Lägg i färssmeten och in i ugnen på 175 grader tills färsen når en mitttemperatur på 70 grader.
Skiva rödlöken och blanda ihop lagen och häll över löken. Låt stå och dra.
Koka under tiden potatisen och såsen.
Koka upp grädde, vatten, fond och kryddor och reducera. Red av såsen med toppredningen och lägg i en klick smör för glansen. Smaka av.
Rårör ihop lingon och socker.
Servera och njuuut!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
||||||
5 |
6 |
7 |
8 | 9 |
10 |
11 |
|||
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
|||
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
|||
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
||||
|