Senaste inläggen

Av Linda - 24 april 2014 17:52

Nu har jag varit inlåst först på sjukhuset och sen hemma i totalt en vecka... Det kryper i kroppen på mig! Hjärntrött men kroppspigg! Ingen bra kombo! Det tar på krafterna att vara en orolig mamma... Jag tycker nog själv att jag är en rätt tuff person vanligen! Men när det kommer till mina barn, ja då är jag inte lika tuff!

Idag behövde jag göra något som aktiverade mig men inte krävde så mycket hjärna. Då sviker aldrig mitt älskade kök!! ;-)

Det blev ett kakfat med klassiska siffran 7. Men tro inte att jag är så duktig som står här och gör 7 sorters kakor! Nä då! 1 deg = 7 kakor! Perfekt! Snabbt och lätt! Det enda som tar tid är när degen ska via 30 min i kylen... Frågan är vad jag ska göra med kakorna! Har jag dem i frysen försvinner dem för där har vi tydligen råttor eller nått. Har jag dem framme ja då är tydligen råttorna där med ;-)


Mördegs kakor


4,5 dl vetemjöl
0,5 dl socker
2 msk vaniljsocker
200 g smör


Mixa ihop och låt vila minst 30 min i kyl.

Sätt ugnen på 175 grader.


Dela degen i 7 och välj på några alternativ här kanske:


Finska pinnar – Rulla ut 1/7 längder till pekfinger tjocklek. Pensla med äggvita och strö på pärlsocker och flagad mandel. Skär 30 pinnar. In i ugnen 10 min.

Kanelkakor – Rulla ut 1/7 längder till en tumme tjocklek. Platta ut den på plåt och skär 25 sneda bitar. Pensla med ägg och strö över kanelsocker. Grädda ca. 10 min

Strösselsnurror – Kavla ut 1/7 av degen till en rektangel. Strö på strössel och rulla ihop. Låt vila 30 min i kyl för att lättare skära. Skär 0,5 cm tjocka kakor från rullen. Grädda ca. 10 min.

Choklad och russin kakor – Blanda i hackad choklad och russin i 1/7. Rulla ut 1/7 längder till en tumme tjocklek. Skär 0,5 cm tjocka kakor och grädda i ca. 10 min.

Schackrutor – dela 1/7 av degen i 2 delar. Arbeta in 1 msk kakao i den ena. Rulla varje färg i jämnlånga längder. Dela varje längd på 2. Lägg ihop de 4 längderna och skär 0,5 cm tjocka kakor och grädda ca 10 min.

Brysselkex - Rulla ut 1/7 längder till en tumme tjocklek. Häll upp strössel på en tallrik och rulla längderna i strösslet. Skär 0,5 cm tjocka kakor och grädda 10 min.

Kardemumma kakor - Rulla ut 1/7 längder till en tumme tjocklek. Skär 0,5 cm tjocka kakor och lägg på plåt. Pensla kakorna med uppvispat ägg och strö på kardemumma blandat med pärlsocker. Grädda i ca. 10 min.

Mint kakor - Rulla ut 1/7 längder till en tumme tjocklek. Platta till med tummen och skär plattor i after eight storlek. Grädda i ca. 10 min. När du tar ut kakorna lägger du på en after eight platta på varje kaka.

Kokos och sylt kakor – Knåda i 2 msk kokos. Rulla ut 1/7 längder till en tumme tjocklek. Platta till med tummen en skåra i mitten. Fyll med sylt. Grädda i 10 min.

Citronhorn – Blanda i rivet citronzest. Rulla ut 1/7 längder till en tumme tjocklek. Forma till horn och grädda 10 min.

Chokladknappar – Blanda i 1 mask kakao. Rulla ut 1/7 till en rulle. Skär plattor, pensla med äggvita och strö pärlsocker över. Grädda i 10 min.


Här blev mitt resultat:


 

Av Linda - 23 april 2014 21:27

Efter påsken hade jag en lite bit lax liggande som behövdes göras något med innan den inte ville vara med mer. Men mat finns hemma för flera dagar. Ska jag kanske frysa in biten. Nä den lilla biten är inte mycket att frysa in!
Efter lite letande i mina mattidningar fann jag vad det skulle bli av laxen - Inlags lax.

Maken rynkade lite på näsan och såg frågande ut, kan det vara något att ha? Ja ja testa du på!


Åh nu har vi ett klart resultat som var URGOTT!!!

Ny "klassiker" på mina buffébord kanske!?


500 g lax

1/2 dl salt

1 rödlök i skivor

3 dl vatten

3/4 dl ättiks sprit

1 1/2 dl socker

1/2 tsk hel vitpeppar

1/2 tsk kryddpeppar

1 tsk senapsfrön

2 lagerblad


Ev. för färgernas skull lite strimlade grönsaker - rädisor, morot och sockerärtor.


Skär laxen i kuber. Lägg i plastpåse tillsammans med saltet. Låt ligga minst 1 timma och blanda runt emellanåt.

Under tiden koka upp lagen så sockret löser sig. Låt kallna tills laxen är klar.

Lägg laxkuberna i en sil och skölj dem väl.

Varva lax och lök i en burk. Häll över lagen som ska täcka. Låt stå minst 1 dygn.


   

Av Linda - 23 april 2014 21:00

Efter allt som vaarit sista dagarna orkar jag inte riktigt tänka på middag... Men familjen kommer snart med frågan - Vad blir det för middag?

Ja ja lika bra att ta tag i saken. Tinad kycklingfilé ligger på köksbänken. Fetaostbakad kanske? Nä! Gratäng kanske? Nä!

Vad gillar barnen? Jo korvstroganoff är en favorit med ris, kanske ska jag göra den med kyckling. Men vi hade ju ris igår. Oliver som har haft jobbigt sista veckan får välja pasta eller ris. Nu är jag glad om han börjar få i sig lite mat igen! Han valde såklart ris!

Så fick det bli! Gott som tusan blev det med vill jag lova!

Som vanligt lägger jag i lite vad som passar mig. Därav inga direkta mängder. Men detta hade jag i alla fall i.


Tärnad kyckling

Gul lök - Hackad

Röd paprika - Hackad

Chilisås

Tomatpure

Ajvar

Kyckling fond

Salt, peppar, paprika pulver och en nypa socker

Lite skvätt matlagnings grädde.


 

Av Linda - 22 april 2014 19:30

Japp 3 dagar kvar innan löning och det är dags att stoppa in näsan i kyl och frys för att se vad familjen får idag till middag.

Hoppsan en hel del grönsaker som behöver användas! Vad ska vi ha till grönsakerna då?
Dags att rota lite i frysen - En dåligt märkt påse med kött i frysen. Men det blir toppen! In med köttet på tinings funktionen i ugnen som jag förresten ÄLSKAR!

Sen strimmlade jag köttet och brynte det i ja som många avskyr men jag älskar - grillkrydda!

Kokade upp vatten och fond som köttet fick koka i ca 30 min. Smakade av med soya, balsam vinäger ovh peppar.

Sen öste jag i med alla härliga tänkbara grönsaker som barnen fullkomligt älskar! (NOT!)

Det blev fint strimlad vitkål, små fina blomkåls buketter, skurna sockerärtor, skurna morötter och skivade rädisor.

Nu fick det koka ihop ca. 5 minuter och därefter redde jag av med potatismjöl och vatten.

Måste säga själv - att en kylskåpsrensning bara kan smaka såå gott!! Mmm!

Detta serverades med Jasmine ris.


 

Av Linda - 21 april 2014 19:38

Vita Kärleksmums


Smet:

4 dl socker

4 äg

g

4 dl vetemjöl

4 tsk bakpulver

2 dl kallt vatten


Topping:

200 g  smör

2 dl socker

4 tsk vaniljsocker

2 äggulor

100 g kokos


Sätt ugnen på 175 grader.

Smöra en långpanna eller täck med bakplåtspapper.

Vispa ägg och socker poröst.

Rör i mjöl och bakpulver, späd med vattnet.

Häll smeten i långpannan och in i ugnen i ca. 20 min.

Tag kakan och låt svalna.


Smält smöret och blanda i sockret. Låt sockret smälta ordentligt, men utan att det ska bli brunt.
Drag av kastrullen ifrån plattan och rör ner äggulorna. Rör i smeten tills den tjocknar.

Bred glasyren över kakan och strö kokosen över.

Skär i rutor, ät och njuuut!

  

 


Av Linda - 19 april 2014 23:30

Påsken 2014 blev då vi provade Vaktelägg. Söta små ägg som ser ut som någon knyckt ägg i en fågelholk i skogen. Kändes lite makabert att äte dem först måste jag nog säga! Smakmässigt - gott! Smakade som ägg i allmänhet ska smaka ;-)

Jag serverade dem pocherade till min rätt. Pocheringen blev perfekt!

Råraka med dillaioli, pocherade vaktelägg och laxros

6 mandelpotatisar
8 skivor rökt lax eller 24 st skalade räkor
8 vaktelägg
1,5 dl majonnäs
3 msk hackad dill
1 citron - skalet
½ citron - saften
1 vitlöksklyfta
salt
1 msk ättika

Skala och riv potatisarna grovt. Pressa ur vätskan och salta lätt. Forma till små cirklar och stek i smör, gärna på medelvärme så de blir genomstekta men inte brända. Stek på båda sidor.

Finhacka dillen och riv citronskal, blanda med majonnäsen. Pressa i citronsaften och en vitlöksklyfta. Salta och låt stå kallt en stund!

Pochera äggen. Koktid för vakteläggen är ca 1,5 – 2 min för att gulan ska bli perfekt krämig. Ta upp ägget med en hålslev.

Så här pocherar du äggen:

Koka upp vatten i en kastrull och ha i en msk ättika eller vinäger och en nypa salt. Detta behövs för att ägget ska koagulera snabbare och hålla ihop. Låt vattnet sjuda ordentligt men inte koka. Tips: Knäck ägget i en liten kopp så det är lätt att vända ner ägget.


Lägg en klick dillmajo på rårakan, dela ett vaktelägg och toppa med lax ros eller 3 räkor och en dill kvist eller liknande!

Ät och njuut!


    

Av Linda - 19 april 2014 23:15

Potatissallad a´la Västkusten


Skivad färskpotatis

Hackad gräslök

Hackad rödlök

Hackad dill

Hackade räkor

Hackade kräftstjärtar

Hackad rökt lax

Röd rom (Som jag glömde...)

Majonnäs

Gräddfil

Salt, citronpeppar och liten nypa socker.


 

Potatis kronor med sting


Halverad färskpotatis
Hackade räkor
Hackad dill

Hackade röd chilipeppar

Pressad vitlök

Salt och nypa sockar

Hårt vispad creme fraiche


 


Citron inkokt Lax


Laxfilé

Vatten

Citronskal

Citronsaft

Salt, citronpeppar och lite socker

Morot

Gul lök


Lägg laxfilén i ugnsform.
Koka ihop resten och häll över laxen.

In i ugnen på 150 grader tills mitt tempen är 54 grader.

Låt kallna i sitt spad och servera eller förvara i kylen till dagen efter.

 


Mini omeletter med gräslök och toppat med vitlöksägg


Till 1 ägg andvände jag 1/5 dl vätska. I dagens fall blev det grädde.

Krydda med salt och peppar och hackad gräslök.

In i ugnen på 175 grade i smorda miniformar tills dem "stannat".

Vispa cremefraiche hårt med salt, peppar och pressad vitlök. Spritsa eller forma ägg och lägg ovanpå omeletterna.


 

Av Linda - 19 april 2014 23:00

       

Laxmousse tårta med cognacs smak!
 

 

Paj med rökt lax, rödlök, västerbottenost, chili/lime krydda

Presentation

Sök i bloggen

Kategorier

Länkar

  • Clina Svenskon
  • Emmas matblogg
  • Fika med Pluttan
  • Glimten i grytan
  • Gourmetmorsan
  • Jennys matblogg
  • Kaksmulan
  • Kryddburken
  • Landleys Kök
  • Linnéas Skafferi
  • Mat Mått
  • Matildas kafferep
  • Mia Öhrn
  • Söta Saker
  • hittarecept.se