Har kvar lite hemmagjord vaniljglass i frysen. Då blir det efterrätt ikväll!
Jordgubbskrona fylld med vaniljglass serverat tillsammans med creme brulee och krossade kex
Creme Brulee
6-8 personer
Äggulor - 5 stycken
Strösocker - 60 gram (3/4 dl)
Mjölk - 1,75 dl
Vispgrädde - 3,75 dl
Vaniljstång - 1
Rörsocker - 1/2 dl
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljfröna och placera i en kastrull tillsammans med mjölk & grädde. Låt koka upp & ställ blandningen åt sidan.
Ta en skål och vispa socker och äggulor poröst. Vänd försiktigt ner mjölkblandningen i i skålen. Låt blandningen stå minst en timme och dra till sig av vaniljsmaken. För bästa resultat får den gärna stå över natten i kylskåpet med plast på.
När blandningen stått till sig rör försiktigt runt med en visp för att få upp vaniljkornen. Fördela blandningen i portionsformar och grädda dem på 100 grader i ugnen tills smeten sätter sig. Vilket uppskattningsvis tar ungefär 60 minuter. Så här långt kan du förbereda desserten i förväg!
Bästa resultat uppnås om man tillagar desserten i vattenbad. Vill man använda ungstermometer ska kärntemperaturen i smeten vara 83 grader.
Strö över ett tunt lager med rörsocker och skaka av överflödigt socker och bränn försiktigt med en creme brulee brännare till sockret fått en gyllenbrun färg. Om man inte har en brännare kan man använda grillfunktionen på ugnen tills önskad yta uppnås.