Senaste inläggen
Maken fyller gubbe - 40 år och minsta sonen fyller 10 år. Dags för 50 års kalas.
Med en del spex och kul blev det lite mat in emellan med. Jag avskyr att stå hela kvällen i köket när vi har gäster så nu fick det bli en kall buffé.
Maten kommer i inlägget efter. Här komme bilder på tårtorna. Det blev 1 hallonmousse tårta på brownie botten och en pinocciotårta fylld med grädde och persikor. Mmm
Brownietårta med hallonmousse
120 g mörk choklad
100 g smör
2 ½ dl socker
2 ägg
1 ½ msk vaniljsocker
1 krm salt
1 ½ dl vetemjöl
1 pkt frysta hallon
1 dl gelesocker
2 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde - vispad
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält choklad och smör på låg värme. Tillsätt socker.
Tillsätt ägg ett i taget och rör.
Rör ner vaniljsocker och salt. Vänd till sist ner mjölet.
Häll i smord springform med bakplåtspapper i botten. Gräddas mitt i ugnen 25-30 min. Låt kallna helt.
Häll på en hallonmoussen.
Gör hallonmoussen enl. följande:
Mixa hallonen och passera genom fin sil. Koka upp hallon såsen och gelesockret.
Tag av ifrån värmen och rör ner vaniljsockret.
Rör ner hallonsåsen ner den svalnat och börjat stelna i vispad grädde.
Kyl minst 3 timmar.
Tag ur formen, garnera och servera.
Pinoccio tårta
3 äggulor
1 1/2 dl socker
5 msk mjölk
50 g smält smör
2 1/2 dl vetemjöl
5 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
3 äggvitor
2 1/2 dl socker
100 g flagad mandel
3 dl grädde
500 g frukt
Vispa äggulor och socker poröst. Rör i resten och bred på bakplåtspapper i långpanna.
Vispa äggvitorna och tillsätt sockret. Bred marängen ovanpå botten. Strö över mandeln.
In i ugnen ca 20 min på 200 grader.
Låt svalna. Innan servering dela botten på hälften. Lägg ena botten på ett fat, bred grädde och strö frukten över. På med andra delen av botten. Ät och njuuuut!
Maten bestod av En egengjord pastrami av fläskfile och en kall örtmarinerad kycklingfile serverat med en pastasallad och en potatissallad.
Fläskpastrami med avokadosalsa
2 kg fläskfilé
1 dl salt
3 msk socker
1 liter vatten
2 msk grovkrossad svartpeppar
6 st smulade lagerblad
2 msk paprika pulver
1 msk cilipulver
6 st avokade
2 st spansk peppar frukt
1 gul lök
1 äpple
2 st salladslökar
1 msk honung
1 st citron saft och skal
1 st vitlöksklyfta
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Sätt ugnen på 125 grader. Putsa fileérna.
Koka upp vatten, salt och socker. Låt kallna! Lägg i köttet och låt rimma minst 30 min. Häll av lagen.
Rulla in fläskfilén i plast film till smällkarameller. Upprepa med aluminium folie.
Lägg fileerna i långpanna och stek mitt i ugnen 45-60 min. Innertemp ska visa 68 grader.
Tag av all folie och rulla köttet i kryddblandningen. Bryn dem torra i stekpanna och låt kallna.
Skiva köttet tunnt.
Lägg allt avokadokött i en skål. Mosa allt.
Häll över citronsaft och skal.
Skala och kärna ur äpplet. Finhacka äpple, salladslök, gul lök, spansk peppar och vitlök.
Blanda ihop allt och smaka av med honung, salt och peppar.
Kall marinerad kyckling file
4 kycklingfileer
0,5 dl olja
0,5 dl balsam vinäger
1 msk flytande honung
1 krm svart peppar
1 pressad vitlöks klyfta
0,5 tsk torkad timjan eller 2 msk hackad färsk
0,5 tsk torkad oregano eller 2 msk hackad färsk
0,5 tsk torkad persilja eller 2 msk hackad färsk
0,5 tsk salt
Sätt ugnen på 175 grader.
Salta och peppra kyckling fileerna. Stek fileerna.
Lägg fileerna i en ugnsform och stek klart i ugnen ca 10 min. Kontrollera att kycklingen är klar.
Skiva kycklingen tunnt och blanda ihop marinadern och skeda över den över kycklingen.
Serveras antingen direkt eller låt stå över natten.
Pastasallad
Pasta skruvar
Olja
Salt, peppar, socker
Ruccola, basilika och persilja - hackad
Fetaost
Tomater
Potatissallad
Kokt färskpotatis
Grön färsk sparris
Röd lök
Rädisor
Sockerärtor
Olja
Senap
Balsam vinäger
Socker
Salt, perppar
Dill
Erikssons kokosbollar
2,5 dl havregryn
1,5 dl socker
1 msk kakao
3 msk oboy
1,5 msk vaniljsocker
1/2 - 1 krm salt
100 g smör
4 msk kaffe
Kokos, pärlsocker strössel, hackade nötter, hackad choklad eller liknade
Blanda ihop alla ingredienser med elvisp
Rulla kokosbollarna i kokos eller annan favorit topping.
Går även bra att platta ut en tjock platt och stansa ut kokosbollarna med kakmått. Blir jättefint!
Kyl kokosbollarna minst 30 min. innan servering.
Choklad och vanilj panna cotta!
10 pers.
2,5 dl Gelésocker Multi
7,5 dl grädde, -2 dl
Smaksättningsförslag
1,75 msk vaniljsocker, eller
2 msk kakao
2,5 msk ingefära färsk riven, eller
5 msk juicekoncentrat
Blanda samman Gelésocker Multi, grädde och eventuell smaksättning i en kastrull och koka i 1/2 minut. (se alternativ för smaksättning) Jag gjorde halva satsen med vanilj och andra halvan med choklad.
Häll upp i portionsglas. Garnera gärna pannacottan med lite frukt, bär eller bärsås
Brownie
250 g smält smör
5 dl socker
4 ägg
3/4 kakao
1 dl oboy
2,5 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
1/4 krm salt
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och vispa med sockret.
Tillsätt äggen, ett i taget. Tillsätt kakao och oboy.
Tillsätt mjöl, salt och bakpulver.
Häll smeten i en bakplåtspappers klädd form 20x40.
Grädda 25-30 min.
Låt kakan svalna och skär sedan bitar.
Elias buffé bord!
Grillad marinerad fläskfilé, Marinerad grillad kycklning filé. Brie och salami, laxmousse tårta, pizzarullar, tunnbrödsrullar med tonfisk, grön pastasallad, röd potatissallad och självklart min vitlökssås!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
||||||
5 |
6 |
7 |
8 | 9 |
10 |
11 |
|||
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
|||
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
|||
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
||||
|