Senaste inläggen

Av Linda - 17 maj 2014 23:15

Glassdrinken som är som en dröm på en solig plats!!


Recept:


3 dl ananasjuice

1 burk kokosmjölk

2 dl vodka

3 msk florsocker

Blanda allt och lägg i burk och frys till typ sorbet. Skeda upp i glas och toppa med schweppes päron lime läsk.

Var klart bäst kombo men är även gott med sprite.




   

Av Linda - 17 maj 2014 11:30

Konfirmationstider.. Härligt! Här kommer 2 hallonmousse tårtor till en konfirmation.

Browniebotten

120 g mörk choklad                                    

100 g smör                                    

2 1/2 dl socker                                    

2 ägg                                    

1 1/2 msk vaniljsocker                                 
   

1 krm salt                                    

1 1/2 dl vetemjöl                                    

smör till formen        

                                                                                             

Browniebotten:

Sätt ugnen på 175°C.

Bryt chokladen i bitar. Smält choklad och smör i vattenbad. Ta från värmen. Tillsätt sockret och rör tills det är jämnt fördelat. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör om. Tillsätt vaniljsocker och salt. Vänd ner mjölet.

Smörj en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter (för 8 bitar). Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg det på bottnen av formen. Häll i smeten. Grädda mitt i ugnen 25–30 minuter. Låt svalna.


Hallonmousse               

5 dl hallonpuré

1 dl socker

4 st gelatinblad

3.25 dl grädde

1 ask hallon, färska


Hallonmousse

Början med att blötlägga gelatinbladen.

Koka hälften av hallonpurén med sockret.

När det kokar tillsätter man gelatinet följt av andra hälften av hallonpurén.

Vispa grädden lätt och blanda försiktigt ner i puréblandningen.

Fyll moussen i en ring eller ett glas och frys sedan.


 

Av Linda - 16 maj 2014 23:45

Mauds Inlagda sill


Ingredienser:

1 del Ättika
2 del Vatten
3 del Socker
Stött Kryddpeppar
Stött Svartpeppar

Morot - strimlad
Rödlök - strimlad
Purjolök - strimlad

(Dill - hackad)


Instruktioner:

Blanda socker, ättika och vatten och rör tills sockret löst sig helt. Krossa peppar och häll i. Lägg i urvattnad sill i lagen och låt stå minst 3 dagar.

Häll upp sillen med lite spad i en fin form och strö över grönsakerna och ev. lite dill.

Serveras tillsammans med kokt potatis och lite gräddfil och njuuut!


 

Av Linda - 14 maj 2014 17:45

Dumlekakor har säkert de flesta av oss smakat. Jag gillar dock kakorna bättre med Toblerone eller som här Center.


Centerkakor (24 st)
1 dl strösocker
200 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
24 st center
1 ask Noblesse
24 st folieformar för muffins

Rör ihop strösocker, smör/margarin, vetemjöl och bakpulver till en smidig deg.
Ställ degen kallt i cirka 30 min.
Sätt ugnen på 200 grader. Rulla till en rulle och skär/dela degen i 24 delar och rulla till runda bollar.
Lägg bollarna i folieformar och tryck ner en center eller liknade i varje.
Grädda i ca 10-12 min. Ta ut plåten med kakorna och lägg en noblesse på varje  kaka. Låt smälta och när dumlekakorna svalnat, ställ dem svalt (kyl  eller frys).


Av Linda - 13 maj 2014 23:15

Örtig parmesanlax
8-10 personer
1,5 kg benfri laxfilé/laxsida
Marinad:
1,5 dl  olja
Rivet skal och saften av  1 lime
1,5 dl finriven parmesanost
1,5 dl finhackade blandade örter
1 msk flytande honung
0,5 msk salt
Topping:
1 kg oskalade räkor
3 msk finhackad dill
Gör så här:
Börja med toppingen. Skala räkorna och blanda dem med dill. Ställ kallt.
Blanda alla ingredienserna till marinaden. Lägg laxsidan på en bakplåtsklädd plåt. Bred marinaden över laxen och stek den i ugnen i ugnens mitt på 150°C i ca 30 minuter. Eller tills en termometer visar 55°C. Förvara laxen kyld till serveringstillfället. Toppa med räkorna. Servera med romsås oh kokt potatis.


Evas goda romsås
6 personer
5 dl creme fraiche
1/2-3/4 tub citronmajonäs
1 burk stenbitsrom
Hackad dill
Salt och peppar
Gör så här:
Blanda samman alla ingredienser. Ställ kallt.


 

Av Linda - 11 maj 2014 22:45

Så sugna på pannkakor...  Dags att göra en världspremiär i famijen! ;-)
Vem har troligen bästa receptet när man inte riktigt vet!? Jo här testade vi ett recept ifrån Marcus Samuelsson. Frälst i vaniljsocker som jag är, tillsatte jag det med.


Ingredienser:

4 st äggvitor
4 st äggulor
2.5 dl mjöl

3 msk socker

0.25 tsk kryddmått salt

2.5 dl mjölk

3 msk gräddfil

50 g smält smör

1 msk vaniljsocker


Gör såhär:

Amerikanska pannkakor Vispa upp äggulor med en elvisp.

Blanda ihop mjöl, socker, salt, gulorna, mjölk, gräddfil och smält smör i en medelstor bunke. Blanda väl.

Vispa äggvitorna för sig till mjuk maräng och vänd försiktigt ner i smeten.

Stek pannkakorna i medelvarm panna med smör i ungefär 1-2 minuter på vardera sida.

Servera med favorittillbehören! Ät och njuut!


 

Av Linda - 11 maj 2014 16:00

Sitter och läser lite matbloggar och finner att rätt många är nu ute och plockar granskott till diverse saker. Jag fastnade för en granskotts sirap som skall vara gott till glass, pannkakor, fruktsallad och liknande.

Jag frös även in granskott till kommande tjälknöl som även rekommenderades i lagen.


Såhär gjorde jag min granskotts sirap:


1 näve granskott (Max 2-3 cm långa), en näve strösocker, grovt skivad citron. Varvas i samma lager tills du inte har mer granskott.

Förslut burken och låt stå i ett soligt fönster i 3 veckor. Sila sedan bort citron och granskott. Häll upp i ren torr och fin flaska eller burk redo för att servera!


Tjuvsmakade när det gått 3 dagar och kan bara instämma! Vilken fräsch smak! Skall bli jättespännande och smaka på ett klart exemplar.


 

Av Linda - 26 april 2014 09:29

Igår var ett underbart väder att komma hem till! Vi bestämde oss för lite grillat. Jag och maken möttes upp efter jobben i affären och gick runt för att känna efter vad vi var sugna på. Vi var i vanlig ordning sugna på helt olika saker. Maken hade dessutom hämtat yngsa sonen efter skolan så hans smaklökar var ju likaså med i valet av middag.
Vi var först helt inne på skaldjur! Alla var överrens! Mmmm!!! Fiskbutiken hade billig löjrom ifrån värnen. Det skulle det bli! Men till vår stora besvikelse var löjrommen slut och då tappade vi sugen för skaldjuren med.

Väl inne i mataffären blev det en kompromiss.

Barnen gjorde jag hemmagjorda hamburgare till. Maken och jag köpte fläskkottletter och massa grönsaker. När jag kom hem fick jag en bättre idé. Med grillspett får alla vad dem vill ha! Mina och makens spett skilde sig förstås inte så mycket åt. Men jag som älskar champinjoner fick även det på mina och maken fick mycket kött.


Vi grillade ett spett med förkokt färskpotatis och majskolv. Det andra spettet innehöll röd och gul paprika, rödlök, champinjoner, kött och Hallumi ost. Spetten blev även glacade med soja, balsmavinäger, vitlök, olja, salt, peppar och honung. 

Som tillbehör gjorde jag en fantastiskt god creme på Rysk yoghurt, mosad fetaost, vitlök, salt, peppar och lite socker.


 

Presentation

Sök i bloggen

Kategorier

Länkar

  • Clina Svenskon
  • Emmas matblogg
  • Fika med Pluttan
  • Glimten i grytan
  • Gourmetmorsan
  • Jennys matblogg
  • Kaksmulan
  • Kryddburken
  • Landleys Kök
  • Linnéas Skafferi
  • Mat Mått
  • Matildas kafferep
  • Mia Öhrn
  • Söta Saker
  • hittarecept.se