Senaste inläggen

Av Linda - 14 juni 2014 23:00

Skall du ha många gäster hemma och inte vet vad du skall bjuda på med ljuvliga dofter och smaker? Då är detta recept du söker! Given succe!


Citron- och vitlöksmarinerad kycklingfilé med potatis- och sparrissallad


Portioner: 10 st.


2 citroner
3 vitlöksklyftor

1 msk flytande honung

1 dl olivolja

1 msk hackad, färsk timjan

1 kg kycklingfilé

2 msk smör eller margarin

salt och svartpeppar

 

Potatis- och sparrissallad


1 1/2 kg tvättade halverade små färskpotatisar

20 gröna sparrisar

125 g salladslök
75 g sockerärtor

500 g cocktailmozzarella/fetaost

1 1/2 dl olivolja

4 msk färskpressad citronsaft

salt och peppar

Citronzest


Så här gör du

  1. Riv av det yttersta skalet på citronerna. Skala och finhacka vitlöken. Blanda citronrasp, vitlök, honung, olivolja och timjan. Lägg kycklingen i en dubbel plastpåse, häll i marinaden och blanda ordentligt. Lägg i kylen över natten.
  2. Sätt ugnen på 125°C.
  3. Bryn kycklingfiléerna i matfettet, krydda med salt och peppar. Lägg dem i en ugnssäker form och sätt mitt i ugnen. Stek tills innertemperaturen är 72°C.
  4. Sallad: Koka potatisen i saltat vatten.
  5. Skär bort ca 2 cm av nedre delen på sparrisen och dela dem i halvor. Koka dem i saltat vatten i 2-3 minuter, beroende på tjocklek. Spola dem kalla. Strimla salladslöken fint. Häll av mozzarellan.
  6. Blanda potatis, sparris och mozzarella med citronsaft och olivolja, smaksätt med salt och peppar.
  7. Skiva kycklingfiléerna.
  8. Servera med potatis- och sparrissalladen samt Basilikacrème.

Basilikacrème


Portioner: 10 st.

1 kruka basilika

2 äggulor

3 msk dijonsenap

2 tsk rödvinsvinäger

1/2 tsk salt

1 krm svartpeppar

3 dl rapsolja

1/2 dl olivolja


Så här gör du

  1. Plocka basilikabladen i en matberedare, tillsätt äggulor, senap, vinäger, salt och peppar. Mixa ca 20 sekunder.
  2. Tillsätt oljan sakta till ägguleblandningen under maskinens gång.
  3. Serveras!

     

Av Linda - 14 juni 2014 22:30

Sommarens godaste drink är helt klart korad! Funkar lika bra alkoholfri som med en lite skvätt vodka i..   

Denna sats blir en kanna på ca. 1.5 liter.

Drink

1 dl pressad citron
1 dl pressad blodgrape

1 dl pressad lime

1-1.5 dl socker

1/2 tsk salt

1 liter mineralvatten naturell

(Ev. 2 dl vodka)


Garnering

1 msk salt

2 msk socker

1 limeklyfta

citronskivor


Pressa och måtta juicen ifrån alla citrusfrukter.
Blanda juicen med sockret och saltet, låt sta ca. 15 min. Rör emellanåt så kristallerna löser sig.

Blanda salt och socker (Ev. karamellfärg) och dra limeklyftan runt glaskanten och doppa sidan i saltsockret.

Fyll glasen med is, fyll ev. på vodkan, fyll på med juicen och toppa sedan med mineralvattnet.
Garnera med en citronskiva, servera och njuut!   


 

Av Linda - 13 juni 2014 22:00

Min syster som kör LCHF stenhårt berättade om något häftigt hon sett. Micrad brieost som skulle bli som typ ostbågar.

Hon har ju alltid brieost hemma numera så vi testade. Dessvärre smälte allt ut och blev bara en platt smält sörja.

Men så lätt gav vi inte upp. Vi började googla för att konstatera vad vi gjorde fel!? Det skulle ju vara så lätt...


Då fick vi läst att alla brieostsorter inte fungerar. En brie som tydligen alltid fungerade är Lidl:s guldiga. Men nu handlar ju inte jag på Lidl av flera olika orsaker så det hade jag ingen lust med. Klart någon mer sort måste funka!? Jag åkte till "min" välfyllda Ica och tog ett par sorters brie. Så nu kan jag kontatera att även Ica har en fungerande sort och det är President brie men den lilla trekanten. Den stora fungerade inte heller.


Tag bort kanterna och skärde osten i små bitar och in i micron på högsta volym 1-2 min.

De reste sig blev bubbliga och krispiga! Det rekomenderades även att rulla dem i olika kryddor. Jag testade det med, men föll skarpt för de naturella boffarna.


 


Pizzarullar går ju oxå alltid hem


1 smördegsplatta

Chilisås

Sweet chilisås

Riven ost

Torkad organo
Rökt skinka - strimlad


Bred ut chilisåserna, bred över osten och skinkan. Krydda och rulla ihop.

Skiva skivor och lägg på bakplåtsklädd plåt.

In i ugnen på 200 grader tills dem är gyllenbruna.


 

Av Linda - 9 juni 2014 11:30

LindIdas Rulltårta


2 dl mjöl
2 dl socker
3 st. ägg
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 msk kallt vatten


Vispa ägg och ägg. Häll i resten och bakpulvret sist.
In i ugnen på 225 grader ca 6-8 min.

Stjälp upp på sockrat papper.
Lägg på vispad grädde och jordgubbar och rulla.



   

Av Linda - 5 juni 2014 10:00

Underbara sommar!! Vi var lite sugna på något lätt och GOTT - då blev den en ljuvlig fruktsallad med lite hasselnötsglass och kokosbollsströssel.

I vår fruktsallad hade vi färsk annanas, honungsmelon, vattenmelon, kiwi, apelsin, äpple, gröna druvor och jordgubbar.

Den ljuvliga hasselnöts glassen var ifrån triumfglass och vårt kokosbolls strössel gjorde vi själva och rekommenderar varmt om man som oss älskar kokosbollar..


Kokosbolls strössel


1.5 dl havregryn

1 dl socker

1 dl kokos
3 msk smör

2 msk kakao

1 msk vaniljsocker

(Ev. 1 dl solroskärnor)


Smält smöret gyllene och lägg i havregryn och smör. Bryn 2 minuter och lägg i resten. Blanda ordentligt och häll sedan upp på bakplåtspapper för att kallna.
Strör sedan över glass, fruktsallad eller annan dessert.


     

 

Av Linda - 29 maj 2014 10:00

Åh såå underbart att kunna gå ut sätta sig i solen och äte en ljummen kräm. Som här en nykokt jordgubbakräm med lite gräddemjölk till.


200 g jordbubbar

2 dl vatten

2 msk socker

1 tsk vaniljsocker

1 tsk potatismjöl blandat med 1 msk kallt vatten

1-2 msk outspädd jordgubbs saft


Koka ihop jordgubbar, vatten och socker.
Sänk värmen till lägsta och rör i vaniljsocker och potatismjölredningen.
Smaksätt med jordgubbs saften.

Häll upp och njuuuut! :)


 

Av Linda - 28 maj 2014 18:15

När suget snabbt sätter in eller det vankas oväntade gäster är det alltid härligt att ha något snabbt till hands!


Jag vispade ihop grädde, vaniljsocker, lite strösocker och mosade blåbär.
Krossa digistivkex och lägg i botten på en skål, spritsa på lite blåbärs mousse. Ät och njut!


 

Av Linda - 22 maj 2014 16:29

Kom hem efter jobbet och termometern visar 37 grader på solsidan! Wow sommar!!

  

Blev inspirerad att klippa lite citronmeliss och göra något av. Det blev en drink. Egentligen skulle den innehålla alkohol men det var inte det jag ville ha nu, så den blev alkoholfri och såå god! Jag gjorde blandade då lime, citronmeliss och sockerdricka. Barnen ratade den. Nja inte riktigt min smak sa yngsta sonen och rynkade på näsan. Nä tur att smaken är olika - desto mer till mig ;-)

Men en härlig och solig sommarkväll rekomenderas orginalreceptet!


Till 8 glas behövs:


0,5 dl - 1l sockerdricka

4 limefrukter

1 kruka citronmeliss

2 msk socker

100 cl veteöl
20 cl vodka


Mosa/mortla socker och citronmeliss i en skål.

Pressa i juicen ifrån limen. Går oxå bra att grovtärna limen och mortla med resten.

Lägg blandningen i vinglas.

Fyll på med is, vodka, öl och sockerdricka.


Avnjuts i en skön solstol där solen smeker hyn!


 

Presentation

Sök i bloggen

Kategorier

Länkar

  • Clina Svenskon
  • Emmas matblogg
  • Fika med Pluttan
  • Glimten i grytan
  • Gourmetmorsan
  • Jennys matblogg
  • Kaksmulan
  • Kryddburken
  • Landleys Kök
  • Linnéas Skafferi
  • Mat Mått
  • Matildas kafferep
  • Mia Öhrn
  • Söta Saker
  • hittarecept.se