Sista ledningsgruppen innan jag slutar på denna arbetsplatsen. Klart jag tar med fika som blev en superenkel, luftig och fantastiskt god tårta!
Tårtbotten - Lika delar
Till en form på 15 cm i diameter behövs 2 stora ägg + 1 tsk bakpulver
Till en form på 18 cm i diameter behövs 3 stora ägg + 1 tsk bakpulver
Till en form på 20 cm i diameter behövs 4 stora ägg + 1 ½ tsk bakpulver
Till en form på 24 cm i diameter behövs 5 stora ägg + 1 ½ tsk bakpulver
Till en form på 26 cm i diameter behövs 6 stora ägg + 2 tsk bakpulver
Till en form på 30 cm i diameter behövs 7-8 stora ägg + 2 ½ tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175 grader.
Ta fram tre lika stora glas.
Glas 1. Knäck äggen i glaset.
Glas 2. Fyll upp med socker i glaset i samma nivå som äggen
Glas 3. Fyll upp med potatismjöl 1/3 del och resten vetemjöl.
Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt (minst 4 min)
Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver noga. Sikta i detta i äggblandningen och blanda försiktigt med luftiga tag. Skall du göra en chokladbotten tar då 1/3 kakao, 1/3 vetemjöl och 1/3 dl potatismjöl.
Pensla formen med lite olja. Eller klä en ugnsplåt med bakplåtspapper och olja lätt.
Grädda kakan enligt:
20 minuter för 2 ägg
25-30 minuter för 3-4 ägg
35-40 minuter för 5-6 ägg
Känn på botten med t.ex en provsticka när du tror att den är färdig.
Ingredienserna vispas bäst rumsvarma, så ta fram äggen ur kylskåpet i god tid innan du börjar baka. Öppna inte ungsluckan under de första 20 minuterna, då kan botten sjunka ihop.
Låt botten stå och svalna en stund.
Jag gräddade botten i en ugnsform. La över den svala botten på ett fat. Vispade grädde och lemoncurd och bredde över. Garnera med massor av frukt. Är och njuut!