Direktlänk till inlägg 26 februari 2014
Mannen min borta ikväll. Dags att äta en av mina favoriter som han inte uppskattar lika mycket.. Tänk vad ens barndom har inverkan på ens matuppskattning.
I mitt barndomshem har vi varit fantastiskt bortskämda med underbar husmanskost och även festrätter innehållande svensk oxfile ifrån slaktaren och hummer, rödtunga ja allt som jag tycker är exklusivt idag men inte förstod eller uppskattare då.
Medans min man har växt upp på mamma scans köttbullar och överkokta makaroner. Det märks idag då jag fortfarande kämpar med att införa en bra matkultur i familjen. Mina barn skall absolut inte växa upp som sin pappa, så mycket vet jag i alla fall!
Även om dem inte äter allt, erbjuds dem i alla fall bra mat! Oftast skall väl tilläggas...
800 g färs
1 st vitkålshuvud
1 st gul lök smör till stekning
1 st kokt kall potatis eller motsvarande mängd mos
2 dl mjölk
1 dl ströbröd
2 st ägg
4 msk soja
2 msk ljus sirap
2 msk konc. Kalvfond
2 msk smält smör
1 msk farinsocker
Salt, peppar
6 dl skysås
2 st lagerblad
10 st svartpepparkorn
Skär ut stocken ur kålhuvudet och förväll det i lättsaltat vatten cirka 15 minuter.
Ta upp kålhuvudet med en hålslev och lossa försiktigt fina blad.
Skär bort de hårda mittnerverna och lägg dem åt sidan så länge.
Lägg upp bladen på en skärbräda.
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och finhacka löken, finhacka kålresterna.
Fräs gyllenbrunt i lite smör.
Mosa potatisen med en gaffel.
Blanda mjölken och ströbrödet med potatismoset och den frästa lök- och kålblandningen.
Låt stå och svälla cirka 10 minuter.
Blanda smeten med färsen, äggen, sojan, sirapen och kalvfonden.
Salta och peppra.
Rör om hastigt till en smidig smet.
Provstek eventuellt en liten klick for att smaka av kryddningen.
Klicka ut smeten på kålbladen, rulla ihop dem till fina, täta dolmar och lägg dem i en smord, ugnssäker form.
Pensla med smör, peppra och pudra över en nypa salt samt farinsockret.
Grädda i mitten av ugnen cirka 30 minuter tills de fått fin färg runtom.
Tillsätt därefter skysåsen och kryddorna.
Sänk värmen till 150 grader.
Bräsera ytterligare i 30–40 minuter och ös flitigt med skyn.
Servera och njut!
Jag serverade med kokt potatis, gräddsky och hemrårörda lingon.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 |
7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 |
12 |
13 | 14 |
15 | 16 |
|||
17 | 18 | 19 |
20 |
21 |
22 | 23 |
|||
24 |
25 |
26 | 27 |
28 |
|||||
|