Direktlänk till inlägg 24 april 2014

7 sorters kakor, varsegod!

Av Linda - 24 april 2014 17:52

Nu har jag varit inlåst först på sjukhuset och sen hemma i totalt en vecka... Det kryper i kroppen på mig! Hjärntrött men kroppspigg! Ingen bra kombo! Det tar på krafterna att vara en orolig mamma... Jag tycker nog själv att jag är en rätt tuff person vanligen! Men när det kommer till mina barn, ja då är jag inte lika tuff!

Idag behövde jag göra något som aktiverade mig men inte krävde så mycket hjärna. Då sviker aldrig mitt älskade kök!! ;-)

Det blev ett kakfat med klassiska siffran 7. Men tro inte att jag är så duktig som står här och gör 7 sorters kakor! Nä då! 1 deg = 7 kakor! Perfekt! Snabbt och lätt! Det enda som tar tid är när degen ska via 30 min i kylen... Frågan är vad jag ska göra med kakorna! Har jag dem i frysen försvinner dem för där har vi tydligen råttor eller nått. Har jag dem framme ja då är tydligen råttorna där med ;-)


Mördegs kakor


4,5 dl vetemjöl
0,5 dl socker
2 msk vaniljsocker
200 g smör


Mixa ihop och låt vila minst 30 min i kyl.

Sätt ugnen på 175 grader.


Dela degen i 7 och välj på några alternativ här kanske:


Finska pinnar – Rulla ut 1/7 längder till pekfinger tjocklek. Pensla med äggvita och strö på pärlsocker och flagad mandel. Skär 30 pinnar. In i ugnen 10 min.

Kanelkakor – Rulla ut 1/7 längder till en tumme tjocklek. Platta ut den på plåt och skär 25 sneda bitar. Pensla med ägg och strö över kanelsocker. Grädda ca. 10 min

Strösselsnurror – Kavla ut 1/7 av degen till en rektangel. Strö på strössel och rulla ihop. Låt vila 30 min i kyl för att lättare skära. Skär 0,5 cm tjocka kakor från rullen. Grädda ca. 10 min.

Choklad och russin kakor – Blanda i hackad choklad och russin i 1/7. Rulla ut 1/7 längder till en tumme tjocklek. Skär 0,5 cm tjocka kakor och grädda i ca. 10 min.

Schackrutor – dela 1/7 av degen i 2 delar. Arbeta in 1 msk kakao i den ena. Rulla varje färg i jämnlånga längder. Dela varje längd på 2. Lägg ihop de 4 längderna och skär 0,5 cm tjocka kakor och grädda ca 10 min.

Brysselkex - Rulla ut 1/7 längder till en tumme tjocklek. Häll upp strössel på en tallrik och rulla längderna i strösslet. Skär 0,5 cm tjocka kakor och grädda 10 min.

Kardemumma kakor - Rulla ut 1/7 längder till en tumme tjocklek. Skär 0,5 cm tjocka kakor och lägg på plåt. Pensla kakorna med uppvispat ägg och strö på kardemumma blandat med pärlsocker. Grädda i ca. 10 min.

Mint kakor - Rulla ut 1/7 längder till en tumme tjocklek. Platta till med tummen och skär plattor i after eight storlek. Grädda i ca. 10 min. När du tar ut kakorna lägger du på en after eight platta på varje kaka.

Kokos och sylt kakor – Knåda i 2 msk kokos. Rulla ut 1/7 längder till en tumme tjocklek. Platta till med tummen en skåra i mitten. Fyll med sylt. Grädda i 10 min.

Citronhorn – Blanda i rivet citronzest. Rulla ut 1/7 längder till en tumme tjocklek. Forma till horn och grädda 10 min.

Chokladknappar – Blanda i 1 mask kakao. Rulla ut 1/7 till en rulle. Skär plattor, pensla med äggvita och strö pärlsocker över. Grädda i 10 min.


Här blev mitt resultat:


 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Linda - 8 januari 2015 04:21


Queeninmykitchen slår sig ihop med Idas_lchf och flyttar till Tallriksmodeller.blogg.se! Här bjuds på ett bredare utbud med mycket vackra och inspirerande bilder!   Välkomna!   http://tallriksmodeller.blogg.se         ...

Av Linda - 27 juni 2014 19:30


Sista ledningsgruppen innan jag slutar på denna arbetsplatsen. Klart jag tar med fika som blev en superenkel, luftig och fantastiskt god tårta!   Tårtbotten - Lika delar   Till en form på 15 cm i diameter behövs 2 stora ägg + 1 tsk bakpulver ...

Av Linda - 26 juni 2014 19:00

Snart börjar ett nytt kapitel i mitt liv med ett nytt arbete. Nu är det snart semester med. Ska bli underbart! Alla mina närmsta kollegor kommer idag vara samlade och då tänkte jag fixa lite fika. Jag vill ju inte att dem skall glömma av mig direkt...

Av Linda - 24 juni 2014 22:23


Idag var det dags för barnens önskemål. Jag vad blir det då för kulinarisk höjdpunkt?! Stekt falukorv med potatismos... Ja sagt och gjort så fick det bli! Men för min skull blev det även en ljuvlig pepparrotssås med senap.   Såsen kommer jag fö...

Av Linda - 24 juni 2014 22:10


Här kommer ett ljuvligt recept på jordgubbssylt! Frys in sommaren och ta fram en regnig höstdag och njuut!   Rårörd jordgubbssylt1 kg jordgubbar0,5 dl vatten1 påse fryspulver2-3 dl strösocker2 msk vaniljsockerGör så här:Kör jordgubbarna och vatte...

Presentation

Sök i bloggen

Kategorier

Länkar

  • Clina Svenskon
  • Emmas matblogg
  • Fika med Pluttan
  • Glimten i grytan
  • Gourmetmorsan
  • Jennys matblogg
  • Kaksmulan
  • Kryddburken
  • Landleys Kök
  • Linnéas Skafferi
  • Mat Mått
  • Matildas kafferep
  • Mia Öhrn
  • Söta Saker
  • hittarecept.se