Direktlänk till inlägg 23 april 2014
Efter påsken hade jag en lite bit lax liggande som behövdes göras något med innan den inte ville vara med mer. Men mat finns hemma för flera dagar. Ska jag kanske frysa in biten. Nä den lilla biten är inte mycket att frysa in!
Efter lite letande i mina mattidningar fann jag vad det skulle bli av laxen - Inlags lax.
Maken rynkade lite på näsan och såg frågande ut, kan det vara något att ha? Ja ja testa du på!
Åh nu har vi ett klart resultat som var URGOTT!!!
Ny "klassiker" på mina buffébord kanske!?
500 g lax
1/2 dl salt
1 rödlök i skivor
3 dl vatten
3/4 dl ättiks sprit
1 1/2 dl socker
1/2 tsk hel vitpeppar
1/2 tsk kryddpeppar
1 tsk senapsfrön
2 lagerblad
Ev. för färgernas skull lite strimlade grönsaker - rädisor, morot och sockerärtor.
Skär laxen i kuber. Lägg i plastpåse tillsammans med saltet. Låt ligga minst 1 timma och blanda runt emellanåt.
Under tiden koka upp lagen så sockret löser sig. Låt kallna tills laxen är klar.
Lägg laxkuberna i en sil och skölj dem väl.
Varva lax och lök i en burk. Häll över lagen som ska täcka. Låt stå minst 1 dygn.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 |
4 | 5 | 6 | ||||
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 |
17 |
18 |
19 | 20 |
|||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 |
|||
28 |
29 |
30 |
|||||||
|