Direktlänk till inlägg 3 februari 2014

Bjuda på middag - Yes dags för 3 rätters igen!

Av Linda - 3 februari 2014 00:47

Min moster och hennes man kommer på middag och dem är liksom mig - FOODLOVERS! Härligt! Då är det alltid kul att lägga till några extra minuter på maten!


Förrätten har jag lagt ut receptet¨på tidigare - Mauds skaldjurssoppa med parmesanbakad ostpinne av smördeg.

Men istället för räkor och lax i soppan serverades nu istället med en pilgrimsmussla toppad med räka.

Blev en sjyst uppläggning så jag presenterar en bild på rätten.


 


Som varmrätt serverade jag även här en ifrån bloggen tidigare känd rätt - mjölkpocherad torskrygg.

Vid detta tillfälle såg tallriken ut enligt följande


 


Till dessert serverades en cremé bruleé tillsammans med hallonsås, färska hallon och blåbär tillsammans med en hemmagjord vaniljglass.

Receptet kommer nedan.


  

Creme bruleé

3 1/2 dl grädde
1/2 dl mjölk
1 1/2 socker

6 st. äggulor
1 vaniljstång eller ½ msk vaniljsocker
socker till karamelliseringen


Blanda äggulor, grädde, mjölk och socker i en bunke. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna. Blanda i frön i ägg- och gräddblandningen. Sätt ugnen på 90 grader. Häll upp smeten i bra portionsformar. Grädda mitt i ugnen tills smeten stelnar. Eller så höjer du värmen till 150 grader och tillreder formarna med vatten runt sig ugnspannan.

Smeten är klar när du kan sticka en liten kniv i och den är ”pyttelite” kletig. Smeten ska då ha stannat till och inte ”dallra”. Låt formarna kallna och ställ i kyl fram till servering. Precis innan servering strö lite vanligt socker över formarna. Sockret ska precis täcka formarna, ca 1 msk per form.
Bränn försiktigt av med brännare så att sockret blir knäckigt men inte bränner.  

Hallonsås


Koka upp 3 dl hallon tillsammans med 2 msk socker.
Sila bort alla hallonfrön och värm upp igen precis under kokpunkt.
Red av med vatten blandat med potatismjöl till önskad konsistens.


Vaniljglass


5 dl. Vispgrädde  
5 dl. Standardmjölk  
2 st. Vaniljstång  
12 st. Äggulor  
2 msk Honung (flytande) el. glukos  
2, 4 dl Strösocker  
2 st. Gelatinblad

Lägg gelatinblad i kallt vatten minst 5 minuter.
Skär vaniljstång på längden. Skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg även med stången i kastrullen. Tillsätt grädde, mjölk och honung (eller glukos).
Vispa äggulor och socker vitt och pösigt. Värm gräddblandningen och vispa ner äggsmeten. Vispa tills smeten tjocknat. OBS! Smeten får ej koka.
Ta av från plattan när smeten nästan kokat. Ta ur vaniljstången.
Tillsätt gelatinblad och vispa tills den smält. Vispa ner eventuella smaksättare.
Häll upp i en bunke och kyl smeten snabbt genom att ställa bunken i kallt vattenbad.
Kör smeten i en glassmaskin 30-45 minuter. Servera direkt eller ställ i frys.

Utan glassmaskin: Häll smeten i en bunke och ställ i frysen. Rör om smeten några gånger under infrysningen, tills massan har fått fast konsistens. Frystid 3-4 timmar.


Worth waiting for!   

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Linda - 8 januari 2015 04:21


Queeninmykitchen slår sig ihop med Idas_lchf och flyttar till Tallriksmodeller.blogg.se! Här bjuds på ett bredare utbud med mycket vackra och inspirerande bilder!   Välkomna!   http://tallriksmodeller.blogg.se         ...

Av Linda - 27 juni 2014 19:30


Sista ledningsgruppen innan jag slutar på denna arbetsplatsen. Klart jag tar med fika som blev en superenkel, luftig och fantastiskt god tårta!   Tårtbotten - Lika delar   Till en form på 15 cm i diameter behövs 2 stora ägg + 1 tsk bakpulver ...

Av Linda - 26 juni 2014 19:00

Snart börjar ett nytt kapitel i mitt liv med ett nytt arbete. Nu är det snart semester med. Ska bli underbart! Alla mina närmsta kollegor kommer idag vara samlade och då tänkte jag fixa lite fika. Jag vill ju inte att dem skall glömma av mig direkt...

Av Linda - 24 juni 2014 22:23


Idag var det dags för barnens önskemål. Jag vad blir det då för kulinarisk höjdpunkt?! Stekt falukorv med potatismos... Ja sagt och gjort så fick det bli! Men för min skull blev det även en ljuvlig pepparrotssås med senap.   Såsen kommer jag fö...

Av Linda - 24 juni 2014 22:10


Här kommer ett ljuvligt recept på jordgubbssylt! Frys in sommaren och ta fram en regnig höstdag och njuut!   Rårörd jordgubbssylt1 kg jordgubbar0,5 dl vatten1 påse fryspulver2-3 dl strösocker2 msk vaniljsockerGör så här:Kör jordgubbarna och vatte...

Presentation

Sök i bloggen

Kategorier

Länkar

  • Clina Svenskon
  • Emmas matblogg
  • Fika med Pluttan
  • Glimten i grytan
  • Gourmetmorsan
  • Jennys matblogg
  • Kaksmulan
  • Kryddburken
  • Landleys Kök
  • Linnéas Skafferi
  • Mat Mått
  • Matildas kafferep
  • Mia Öhrn
  • Söta Saker
  • hittarecept.se